
Vsa živila ali jedi niso primerni za zamrzovanje. Nekateri se namreč pri zamrzovanju ali odmrzovanju povsem pokvarijo oziroma njihova kakovost močno upade.
Zamrzovanje hrane je odličen način ne le za shranjevanje živil pred uporabo, ampak tudi za zmanjševanje količine zavržene hrane.
Vendar pa vsa živila ali jedi niso primerni za zamrzovanje, opozarjajo strokovnjaki.
Nekateri se namreč pri zamrzovanju ali odmrzovanju povsem pokvarijo oziroma njihova kakovost močno upade.
"Večino živil je mogoče zamrzniti, če jim rok uporabe še ni potekel," pravijo strokovnjaki. "A nekatera se pri tem pokvarijo ali spremenijo strukturo."
Kot piše portal Mail Online, obstaja pet vrst živil oziroma jedi, ki jih ne bi smeli zamrzovati. Pa poglejmo.
Ocvrta ali mastna hrana
Če ste pripravili preveč ocvrtega piščanca ali vam je od obroka ostalo preveč kozic v tempuri (po pariško), vas morda zamika, da bi jih shranili v zamrzovalniku.
Toda ob odmrzovanju bo ocvrta hrana skoraj zagotovo postala nekako razmočena in bo izgubila svojo hrustljavost, ker se bo v njej spremenila porazdeljenost vlage in maščobe (olja).
Zamrznjeni tovrstni izdelki, kot so recimo panirani kosi mesa, pomfrit ali kroketi, ki jih lahko kupite v trgovini, so posebej zasnovani za tovrstno shranjevanje, a doma pripravljene različice ne bodo obdržale svoje teksture, opozarjajo strokovnjaki.
Trdo kuhana jajca
Čeprav so zelo uporabna za sendviče, strokovnjaki odsvetujejo kuhanje prevelikih količin jajc vnaprej, saj jih ni mogoče zamrzniti.
Beljak se bo namreč pri odmrzovanju spremenil v trdo, gumijasto in vodeno maso.
Kuhane rumenjake sicer lahko zamrznete – a le, če jim primešate malo soli ali sladkorja. S tem boste preprečili, da bi se spremenili v želatinasto gmoto.
Zelenjava z visoko vsebnostjo vode (na primer kumare ali solata)
Ena najboljših lastnosti zelenjave je njena hrustljavost. Toda če boste kumare ali solato zamrznili, se bodo pri odmrzovanju spremenile v kašo.
Lahko pa seveda tovrstno zelenjavo zamrznete, če jo nameravate uporabiti za pripravo v juhah, smutijih ali omakah, kjer hrustljavost ni pomembna.
Jogurt in sladka smetana
Jogurt sicer lahko zamrznete, a pri odmrzovanju se bo njegova struktura spremenila – postal bo leden ali voden –, vsekakor pa ne kremast.
Podobno se lahko po odmrzovanju rahlo sesiri ali razdeli na bolj voden in bolj gost del tudi sladka smetana. Po odmrzovanju je večinoma ne boste mogli več stepati, bo pa še vedno primerna za kuhanje ali dodatek v juhe ali omake.
Mehki siri
Medtem kot trdi siri (kot je recimo parmezan) brez težav prenesejo zamrzovanje in v zamrzovalniku zdržijo tudi do dva meseca, mehkih sirov (kot recimo brie, feta, gorgonzola, kremni siri) ni priporočljivo zamrzovati.
"Zamrzovanje mehkih sirov je sicer varno, a odmrznjeni bodo zelo vodeni," pravijo strokovnjaki iz podjetja Which.
Lahko pa te sire, če ste jih že zamrznili, uporabite recimo v omakah za testenine, ali pa jih zamrznete skupaj z že pripravljeno jedjo.
Dobro je vedeti tudi to
Včasih je na embalaži označeno, da živilo ni primerno za zamrzovanje, predhodno pakirano hrano pa je mogoče zamrzniti do roka uporabe. "Če jo zamrznete kasneje, povečate tveganje za zastrupitev s hrano," opozarjajo strokovnjaki.
Zelo pomembno je tudi, da pri odmrzovanju živila prestavite v hladilnik, kjer se bodo enakomerno in počasi odtalila. To še posebej velja za živila z visokim tveganjem, kot so recimo mleko, mlečni izdelki ali piščančje meso.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje